Home

Welkom

De vrijwilligersorganisatie Stichting tot Instandhouding van Historische Begraafplaatsen in Tiel en Omstreken richt zich, gerelateerd aan de beschikbare vrijwilligersinzet en financiële middelen, allereerst op het behoud en het dagelijkse beheer van de rijksmonumenten Ter Navolging (1786) en de Joodse Begraafplaats (1827) in Tiel. Daarnaast wordt ingezet op het behoud en het herstel van tientallen grafmonumenten op Ter Navolging, het documenteren van graven en mensen die daar begraven liggen en het geven van voorlichting in de vorm van ‘open dagen’, rondleidingen en een fietsroute.

Onze vrijwilligersorganisatie zet zich in voor de ‘Instandhouding van Historische Begraafplaatsen in Tiel en Omstreken’. Op basis van de beschikbaarheid aan vrijwilligersinzet en budget richt zij zich allereerst op het behoud van de rijksmonumenten Ter Navolging (1786) en de Joodse Begraafplaats (1827) in Tiel.

Sinds 2010 is Ter Navolging van een ‘bramenparadijs’ veranderd in een historische begraafplaats met de uitstraling van een intiem stadspark met enkele honderden soms eeuwenoude grafmonumenten. Dat dank zij de inzet van enkele tientallen vrijwilligers en (be)geleid door en met de inzet van de professionals van Van Luijn Natuursteen (Tiel), ‘De Steen’ (Beneden-Leeuwen) en ‘Aanpak’ (Kapel-Avezaath).

Op basis van het ‘Herstelplan 2015 – 2025’ wordt beoogd alle grafmonumenten voor 2016 zodanig te herstellen dat zij toekomstbestendig zijn.

Staat van maart – oktober het ‘buitenwerk’ centraal, in de wintermaanden verdiepen vrijwilligers zich in de archieven om (waar mogelijk) te achterhalen wie in welke graven liggen, hoe deze personen er uitzagen en welke achtergronden zij hadden. Het is het plan dit project, dat de titel ‘Een gezicht gegeven aan ……’ draagt, in 2020 af te ronden.

Inmiddels zijn (vrijwel) alle grafmonumenten fysiek beschreven en zijn alle herstelwerkzaamheden gedocumenteerd: van het zwarten van teksten tot aan het verwijderen van verrotte I-balken tot aan het dak van een grafkelder om vervolgens weer op te gaan bouwen.

Naast een kleine tentoonstelling in het Baarhuisje van Ter Navolging bestaat het plan een kleine tentoonstelling in te richten in het Metaheerhuisje van de Joodse Begraafplaats met daarin onder andere een overzicht van de geschiedenis van de Joden in Tiel en historische voorwerpen.

Met deze presentaties treedt de stichting naar buiten tijdens bijvoorbeeld Open Monumentendag en de Week van de Begraafplaats. Op die (zon)dagen worden ook rondleidingen verzorgd op zowel Ter Navolging als de Joodse Begraafplaats.

Ter Navolging is gelegen op de hoek van de Stationsweg en de Lingedijk in Tiel

Meer informatie via: info@ternavolgingtiel.nl

Jaarprogramma 2017

Activiteit Datum Tijdstip
NL DOET Vrijdag 10 maart 10 - 16 uur
NL DOET Zaterdag 11 maart 10 – 16 uur
KLUSOCHTEND Woensdag 12 april 10 - 12 uur
KLUSOCHTEND Woensdag 10 mei 10 - 12 uur
KLUS ZATERDAG Zaterdag 13 mei 10 - 16 uur
WEEK v/d BEGRAAFPLAATS Zondag 28 mei 12 -16 uur
KLUSOCHTEND Woensdag 14 juni 10 - 12 uur
KLUSOCHTEND Woensdag 12 juli 10 - 12 uur
KLUSOCHTEND Woensdag 9 augustus 10 - 12 uur
KLUS ZATERDAG Zaterdag 26 augustus 10 - 16 uur
KLUSOCHTEND Woensdag 6 september 10 -12 uur
OPEN MONUMENTENDAG Zondag 10 september 12 - 16 uur
EXTRA KLUSOCHTEND Woensdag 20 september 10 - 12 uur
BURENDAG Zaterdag 23 september 11 - 16 uur
KLUSOCHTEND Woensdag 11 oktober 10 - 12 uur
LICHTJESAVOND ‘Ter Nagedachtenis’ Donderdag 2 november 19 uur

 

Aanmelden Nieuws Brief

Contact: Groenendaal 35 4003 EM  Tiel 0653848185

 

Onderhoud

Wij zoeken altijd vrijwilligers

Aanmelden voor Algemene Nieuwsbrief

* = required field

Recente reacties

    Categorieën